Šta boje odeće govore o nama

Poruka koju šaljemo ljudima sa kojima stupamo u kontakt povezana je i sa bojama koje nosimo. Garderoba koju biramo, boje odece i način na koji je nosimo određivaće način na koji se ljudi prema nama ophode, da li nas shvataju ozbiljno, doživljavaju kao autoritet i slično. U situacijama poput razgovora za posao ili bilo kojoj životnoj situaciji kada naročito želimo da ostavimo dobar utisak, garderoba može znatno pomoći ali i odmoći. Govor tela i ono što nosimo često ostavlja jači utisak od naših stvarnih sposobnosti i iako prvi utisak često nije verodostojan, za mnoge je jedini na osnovu koga će formirati mišljenje o nama. Stoga vodite računa o tome šta oblačite i koje boje nosite. Moda ima ograničen životni vek i brzo se menja, držite korak!

 

Odabir boja

 

Komplementarne boje: one koje se na valerskom krugu nalaze jedna preko puta druge. Tako se na primer tamno zelene pantalone savršeno slažu sa džemperom boje vina. Plava se nalazi nasuprot narandžaste, pa se boje poput zlatne, braon i boja rđe dobro slažu sa plavim tonovima.

Slične boje: na valerskom krugu nalaze se jedna pored druge i odlično se uklapaju. Primer: plave pantalone, plavo-zelena majica i tamno zelena jakna.

Tople i hladne boje: Odaberite dve tople nijanse (žuta, narandžasta, crvena) uz jednu hladnu (plava, zelena, ljubičasta) ili dve hladne i jednu toplu kako biste stvorili dinamičnu harmoniju. Primer: teget odelo, svetlo plava košulja i crvena kravata.

Monohromatske boje:  različite nijanse i tonovi iste boje.

Neutralne boje: nijanse crne, sive, bež i bele. Kaki pantalone, bela košulja i sivi džemper primer su dobre kombinacije neutralnih boja. Možda ne doprinose dinamičnosti, ali obezbeđuju prefinjen izgled.

Sezonske boje: neke boje pogodnije su za određeno doba godine od drugih. Pastelne boje poput žute asociraju na leto, dok su jesenje boje braon, boja rđe, zelena, boja vina.

Zasićenost:  prisutnost ili odsustvo svetlosti po kome se određena boja razlikuje od drugih. Zasićenost se izražava u nijansama, tonovima i senkama.

Neka osnovna pravila sigurno su poznata ali nije na odmet pomenuti ih:

tamnije boje formalnije su od svetlih; jarke, drečave nijanse umaraju oko; tamne boje izdužiće vašu iguru vizuelno, a svetli detalji poput žute kravate na teget ili sivom odelu, skrenuti pažnju na lice; muškarcima svetlijeg tena i kose odgovaraju nežni i blagi tonovi, poput sive ili svelo plave; tamnim muškarcima bolje pristaju jarke , bogate i čiste boje kao na primer mornarsko plava.

Kontrast: pravilo glasi- jedan od tri elementa trebalo bi da je svetao, preostala dva tamne nijanse: primer: svetlo odelo, žuta košulja i tamno zelena kravata; ili tamno sivo odelo, tamno crvena kravata i bela košulja.

Tradicionalni kontrast bela košulja i teget odelo stoji svim tipovima kose i kože, baš poput crno-belog klasika.

Mislite na mesto i događaj za koji se spremate i prema tome birajte garderobu. Ne želite uvek da izgledate ozbiljno, ležerno, ili opušteno i prijateljski.

Boja čarapa treba da se slaže ili da bude za nijansu tamnija od pantalona. Čiste boje bez šara lakše se uklapaju i bolji su izbor.

Kaiš i cipele treba da se slažu i po boji i po teksturi. Uz teget ili sivo odelo ili pantalone, crne cipele dobar su izbor, a tamno braon birajte za otmeniju varijantu. Boja kože, maslinasto zlena, braon i odela zemljanih tonova najbolje izgledaju uz crne ili lakovane cipele. Imajte na umu da se u nekim krugovima, braon cipele ne smatraju dooljno otmenim i prikladnim za određene prilike.

Nakit i šnale na kaišu u srebrnoj nijansi najbolje se slažu uz teget, plavo, crno ili sivo dok se zlatno bolje uklapa sa braon i zemljanim tonovima.

Poznato „pravilo sedmice“ koje se primenjuje u svetu ženske mode primenljivo je i na muški svet a znači da u jednom trenutku ne bi trebalo nositi više od sedam detalja u koji spadaju: narkvice, dugmad za manžetne, kravate jarkih boja i dezena, džepne maramice, sat, naočare, prsluk – sve što vizuelno skreće pažnju.

Skinite svo prstenje sem burme kada ste na poslovnom sastanku i izbegavajte glomazne šnale na kaiševima.

Dobro je imati na umu sva pravila ali nemojte se plašiti da eksperimentišete. Listajte muške modne magazine, gledajte filmove i stvorite svoj jedinstveni stil.

 

Share this post
  


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *