Idealna kragna košulje

Većina muškaraca ne obraća pažnju na kragnu košulje ali je ovaj detalj veoma značajan, naročito kada govorimo o elegantnim odevnim kombinacijama koje biramo za specijalne prilike i formalne događaje, kao što je ceremonija venčanja, proslava nekog bitnog datuma, gala veče ili poslovni sastanak.

Upravo zbog ovoga pri kupovini i odabiru garderobe ne bi trebalo zanemariti detalje među kojima je i kragna. U većini slučajeva, idealna kragna jeste takozvana „cutaway“ kragna koja je pogodna za sve prilike i odlično se slaže kako uz klasičan tako i uz ležeran izgled, pošto može biti nošena sa ili bez kravate. Široka kragna, poznatija kao italijanska kragna prilično je slična prethodnoj ali za nju karakteristična su dva dugmeta pričvršćena uz košulju. Može imati široke ili normalne ivice, tačnije vrhove kragne, ali se generalno sreće na klasičnim modelima .

idealna kragna

Takođe, takozvana „button down“ kragna sa dva mala dugmeta koji se nalaze na samoj ivici kragneveoma je popularna. Ovakva kragna karaktristična je za ležernije modele košulja, ali se na području Amerike nosi u sklopu poslovnog stila, često uz odelo i kravatu.

americka-kragna

Krut klasičan kroj tipičan je za elegantne i klasične modele košulja koje se nose ispod isto takvog odela. Ukoliko je košulja skrojena od kvalitetnijeg materijala, kragna bi trebalo da ima uklonjive fišbajne, koji se nekad prave od mesinga, ili sedefa ukoliko košulja ima veću vrednost. Fišbajni se koriste kako bi kragna košulje očuvala svoj oblik i kako bi potvrdili kvalitet odevnog predmeta. Sa druge strane, mekane kragne pogodnije su za neformalne prilike i ležeran stil, zbog svog opuštenog i  vintidž izgleda.

Naročito treba obratiti pažnju na veličinu kragne kada nosimo kravatu. Tada kragna mora pristajati savršeno, a to znači da između vrata i zakopčane kragne treba da bude tačno toliko prostora da stane jedan prst. Kragna je veoma bitan detalj jer je kombinovanje kravate sa preširokom kragnom estetski neprihvatljivo.

Na kraju, ukoliko želite da napravite razliku i izgledate različito za vreme radnog i slobodnog vremena, držite se italijanskog pravila  – koso sečene i šire kragne kombinujte uz poslovni stil, a kragne sa dugmićima birajte za ležeran izgled.

mala kragna kosulje

Share this postOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *