Pakovanje garderobe za put – Šta sve treba da znate?

pakovanje-garderobe

Pet načina kako možete da sačuvate svoju garderobu od gužvanja čak i kada je u koferu – saveti za pakovanje garderobe

Danas putujemo češće nego ikad, poslovno i privatno a ograničenja težine prtljaga često nam zadaju glavobolje. Čuvanje i pakovanje garderobe koju nosite sa sobom na put, ukoliko želite da ostane u dobrom stanju kroz brojne taksije, vozove i avione, jeste težak zadatak.  Evo nekoliko trikova kako da sačuvate garderobu pri stalnom pakovanju i raspakivanju a da pritom na put ponesete sve što ste naumili.

Cipele

Počnimo sa težim komadima garderobe koji bi trebalo da se nađu na dnu kofera  a to su upravo cipele. Kako biste ih sačuvali od ogrebotina i mogućeg ulubljivanja koristite posebne kese za cipele. Većina proizvođača cipela ih ima u ponudi ali možete ih lako kupiti i putem interneta. Setite se da spakujete i malo pakovanje kreme za cipele i sprej za impregnaciju kože koji vam najverovatnije neće biti ni potrebni ali ukoliko budu, bićete zadovoljni što ste se setili da ih ponesete.

cipele

Odelo i ručni prtljag

Ukoliko možete  pokušajte da dragocenije komade odeće nosite u vidu ručnog prtljaga dok ste u avionu. Na taj način sprečićete gužvanje odela sa ostalom garderobom i formiranje nepotrebnih brazda i neravnina. Neispeglano i izgužvano odelo nikada neće dobro izgledati bez obzira ko ga nosi. Ukoliko ovo ipaknije opcija za vas pokušajte da ga što je pažljivije moguće spakujete u kofer. Postoji i mali trik za savijanje sakoa: počnite sa povlačenjem naramenica na spolja povlačeći obe strane jednu ka drugoj , uvucite rameni deo jedan i drugi i pažljivo savijte sako od vrha ka dnu. Na taj način ostatak sadržine kofera neće uticati na spoljašnju tkaninu sakoa. Možete takođe biti izuzetno pažljivi i saviti sako u posebnu kesu pa ga tek onda dodati među ostatak garderobe. Pokušajte sa savijanjem garderobe u rolnu kako ne biste pravili nabore i gužvali ostatak sadržine kofera a takav način savijanja  može vam znatno olakšati pakovanje.

pakovanje-odela

Gužvanje koje zadaje glavobolje

Bez obzira koliko pažljivo složite i savijete garderobu, teško da se gužvanje može izbeći. Ukoliko u hotelskoj sobi nemate peglu, jednostavno okačite odelo na ofinger i stavite ga u kupatilo dok se tuširate, zatvorite vrata i para će ubrzo ispraviti neravnine na tkaninini. Drugo, ukoliko imate peglu a treba da ispeglate delikatnije materijale poput svilene kravate ili odela, prekrijte ih peškirom i nežno pređite peglom preko površine, nabori će nestati a tkanina ostati neoštećena.

kosulja

Na povratku…

Pakovanje za povratak kući može biti nezgodno naročito ukoliko pakujete dodatnu garderobu koju ste na putovanju kupili. Svi smo već bar jednom bili u sledećoj situaciji – sedite na krevetu u hotelu gledajući u pretrpan kofer koji ne možete da zatvorite misleći se kako je sve bilo u redu pri prvom pakovanju a odjednom bez ikakve dodatne garderobe kofer je nemoguće zatvoriti. Uvek ćete imati nekoliko komada prljave garderobe kojima sledi pranje odmah pri povratku. Nemojte ih smotati u lopticu i ubaciti u kofer jer će zauzeti previše mesta. Savijte ih ili srolajte kao da su čiste ali stavite podalje od čiste garderobe ili najbolje odložite u kesu (izbegavajte plastične kese pošto zadržavaju vlagu i generalno nisu dobre za vašu garderobu).

pakovanje-kosulje

Bitni dodatni saveti

Spakujte četku za odelo jer ne postoji ništa gore od nakupljenih dlaka i viška tkanine na tamnom sakou. Četka će biti od koristi i za vunene tkanine. Spakujte  malu flašu deterdženta i mali pomoćni set za šivenje; odelo bez jednog dugmeta definitivno će privući pažnju i neće izgledati uredno na bitnom poslovnom sastanku ili večeri sa klijentima.  Iako ne želite da se bavite pranjem garderobe na putovanju, ipak se uvek može  desiti da isprljate ili prospete piće po odelu ili kravati i ne želite da čekate da se vratite kući kako biste skinuli fleke. Iskoristite lavabo ili kadu kako biste potopili garderobu preko noći u hladnu vodu i okačite ih ujutru kako bi se prirodno osušile. Samo budite sigurni da ste proverili deklaraciju na kojoj uvek stoji uputstvo za pranje pre tretiranja garderobe,a kao poslednju opciju možete iskoristiti i usluge hemijskog čišćenja ukoliko je hotel ima u ponudi ali budite na oprezu jer cene njihovih usluga često jesu visoke.

pakovanje-odece

Share this postOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *