Šest vrsta cipela za muškarca sa stilom

 

Cipele predstavljaju bitan element odevanja i ostavljaju jak vizuelni efekat. Utiču na celokupan izgled, a mogu postati i pravi kult naročito među stručnjacima.
Najomiljeniji par cipela u muškoj garderobi jesu klasične crne, ili braon, uglavnom od kože, i uklapaju se sa ostalim aksesoarom, iako se danas sve više muškaraca opredeljuje za moderne boje i nijanse. Raznovrsnost je tolika da ostavlja prostor svima da odabir izvrše prema sopstvenom ukusu i stilu. Jedini savet jeste fokusirati se na klasičan dizajn i izbegavati cipele kockastih, oštrih ivica, koje ne odgovaraju prirodnoj liniji ljudskog stopala.
oxford cipele
1. Najpogodniji model muških cipela koji se nosi uz klasična, formalna odela jeste klasičan jednostavan “Oxford” ili “Blucher” model, striktno crne boje. Oxford modeli cipela smatraju se najelegantnijim, najviše zbog svoje niske kožne pete. Idealne su za poslovne prilike, kombinovane uz odelo na tanke pruge, ali su takođe pogodne za posebne događaje i ceremonije, venčanja ili sahrane, uz klasično odelo i košulju sa stilizovanim dugmadima za manžetne. Isuviše su formalne da bi se kombinovale uz sportski sako, ali  braon verzija može biti uparena sa odelom od tvida, ili uz neformalan sako i džins. Lakovane cipele pogodne su za veoma formalna dešavanja i najbolje se slažu uz večernje odelo ili smoking.
2. Brog model (Brogue shoes), sa karakterističnom dekorativnom perforacijom, mogu se naći u crnoj i braon varijanti, a napravljene su od boksa, kože ili meke uštavljene kože. Pogodne su za svakodnevno oblačenje i neformalne prilike pa ih je najpametnije kombinovati uz pantalone od teksasa i sako.
muske-cipele
3. Za svakodnevni a ipak šik izgled, izbor može pasti i na mokasine koje su istovremeno i neformalan i elegantan model cipela koji se može nositi svakoga dana. Mekši modeli, za neformalan a trendi izgled mogu se nositi čak i bez čarapa.
Brodarice (Boat shoes) se mogu nositi svaki dan, međutim zbog svog dizajna i prirode modela, zahtevaju pažljiv odabir garderobe; tanka košulja na pruge može biti ideja kako na najbolji način uklopiti ovaj model cipela i garderobu.
cipele-za-muskarce
4. Među muškim modelima, cipele bez pertlanja (Monkstrap), jedne su od najpraktičnijih modela. Umesto pertli imaju kopču koja je takođe presvučena mekom štavljenom kožom, a savet je da se nose uz uski model pantalona kako bi se sprečilo kačenje šnale za nogavice pantalona. Perfekcionisti uklapaju boju metala na kopči cipela sa šnalom na kaišu.
5. Poluduboke čizme (Chukka and Ankle boots), pogodne su za poslovne prilike, najčešće braon nijansi. Pogodne su i za ruralniji “look”, nošene uz neformalnu garderobu, garderobu od tvida ili somota i karirane košulje. U Italiji nose se na poslu, uz košulju i sivo flanelsko odelo.
cieple
6. Patike, obične kao i one za trčanje, nosimo uz svakodnevan, ulični izgled. Mogu biti izrađene od kože ili sintetičkih materijala, a nosimo ih svaki dan. Mogu biti i ekstravagantne i neobične, ali ukoliko se držimo kodeksa oblačenja, strogo zabranjeno kombinovati ih uz odelo. Isto pravilo važi i za bajkerke (Biker boots), koje se dobro uklapaju sa kožnom jaknom i vintidž džinsom.
Share this postОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *